fbpx


36 yıl önce kitaplarımın birinde yoganın üç dalından bahsetmiştim:

  1. Hollywood yogası: Bu yoga yüzün ve bedenin güzelliği için ve sadece daha genç gözükmek içindir. Ruhsal bir amaç uğruna bir bedene sahip olmak tamamen görmezden gelinir. Dünya çapında milyonlarca insan bu yoga dalına ilgi duymakta.
  2. Harvard yogası: Bu yoga bilim insanlarının ve araştırmacıların entelektüel olarak çalışıldığı daldır. (Yoga yazıtlarının akademik çevirileri, yoganın etkilerinin tıbbi ve bilimsel makalelerde paylaşılması gibi)

  3. Himalayalı yoga: Bu bizim yolumuz. Bu; sükunetin, öz-arınmanın, meditasyonun ve nihali öz-idrağın yogasıdır.
    Bu; Veda ve Upanishad'ların ve de büyük ustaların antik geleneğinin yogasıdır.

Artık, farklı üç yoga dalı görüyorum. Bunlar üç guna olan sattva, rajas ve tamas üzerine temellidir.

  1. Tamo-yoga. Bu, zihin uyaran ilaçları kullanan ve sinir hücrelerinin bu rastgele atımlarının bir çeşit meditasyon olduğuna inananlar tarafından keyif için kullanılır. Yoga burada bir yanlış isimlendirmedir. Bu, ayrıca, bazı asanaların çalışıldığı ama şiddet yoluyla elde edilen besinlerin, alkolün ve benzeri şeylerin tüketenlerin yogasıdır.

  2. Rajo-yoga. Bugünlerdeki en sık görülen yoga tipi budur. Farkındalık barındırmayan hızlı hareketlerin bazen de rajasik gürültülü müzikle beraber tekrar yorumlandığı yogadır. Bu rajo-yogaların bazı çeşitleri sükuneti ve içsel huzuru yok eden, yapay olarak uydurulmuş ortamlarda çalışılır. Bunların ürünü sakinleştirici bir etkiye değil, heyecanlandırıcı ve uyarıcı bir etkiye sahiptir.

  3. Sattva-yoga. Sattvik zihinlerin yogasıdır. Her anına öz-gözlem, sessiz nefes ritmi, meditatif hale hazırlık eşlik eder böylece yoga-nidra ve derin meditasyona götürür. Ayrıca duygusal arınma gerektirir ki böylece sükut hissi bireyin doğal hali haline gelir.

Arayanların; içsel sakinlik, saf bir öz ve farkındalıklı bir yaşam stili bulmalarını net bir şekilde hedeflemekle birlikte sattvik Himalaya yogasını aramasını ısrarla tavsiye ediyorum.

22 Mayıs 2015
Swami Veda Bharati

Çeviren : Dr. Candramani Çağın Çilingir
Kaynak : https://ahymsin.org/main/swami-veda-bharati/three-yogas.html


 

 

Go to top