fbpx


Sabit bir pozda olduğunda, beden hareketsiz ve rahat olduğunda ve diyafram nefesi aldığında bir sonraki adım nefes farkındalığıdır – nefesinin akışını izlemektir.

Zihninin nefesine odaklanmasına ve nefesle akmasına izin ver. Nefes sarsak veya sığ olmamalı, gürültülü olmamalı ve nefes alış ile veriş arasındaki doğal boşluğu gereksiz yere uzatmamalısın.

Nefes bir kişinin içsel durumunu ölçmesi için bir barometredir. Nefesinin dinginliğini, derinliğini ve gereksiz duraksamaları olmaksızın nefesini izlediğinde büyük bir rahatlık ve coşku hissi deneyimleyeceksin.

Zihin ne kadar sabit ve tek noktaya odaklı oldursa, kişi huzuru ve mutluluğu o kadar çok deneyimler. Zihni sabit ve tek noktaya odaklı hale getirmenin pek çok yolu vardır. Bunlardan, nefes alma ve nefes vermeye konsantre olmak en iyi yol olarak bilinir.

Nefesin akışına odaklanmak, zihnin oynaşmaları üzerinde kontrol elde etmenin en iyi yollarından biridir. Bütün oynaşmalar dindiğinde ve zihin sakin ve huzurlu olduğunda, kişi içeride büyük bir coşku bulur. Bir arayan, zihni tüm çeldiricilerden özgürleştiğinde ve içeriye yolculuk etmeye başladığında, çok katmanlı gerçekliğin sırlarını açığa çıkarmaya başlar. Tek noktaya odaklı bir zihinle, kişi içsel dünyanın bilgisine ulaşır. Bu bilgi; algı, çıkarsama veya ispatla elde edilen bilgiden üstündür.

Zihin ve nefes eşgüdümlü hale geldiğinde olağanüstü coşkuyu elde edeceksin. Zamanla zihnini nefesin farkındalığından sesin farkındalığına doğru kaydırırsın. “So-ham” sesi, odaklanmak için en iyisidir. “So-ham”ı tekrarlarken, “so” nefes almanın, “ham” ise nefes vermenin sesidir.

So-ham Mantra:
Gözlerin kapalıyken zihnini, omurganın muladhara diye adlandırılan en alt merkezine odakla. “So” sesini içine çekerken sanki omurganın kökünden nefes alıyormuş gibi nefes al; sonra sanki başının tepe noktasından ayak parmaklarına kadar nefes veriyormuş gibi “ham” sesiyle nefes ver.

Bu şekilde nefes verme ve nefes alma oranın iki katına çıkacak – dörde kadar nefes al ve sekize kadar nefes ver. Diyafram nefesi uygularken bunu on kez yap. Birkaç gün sonra, nefesinin çok rahatladığını fark edeceksin.  

Büyük coşku içinde olduğun her an zihnin sakin ve nefesin dingin olduğunu fark edeceksin. Nefes ve zihin arasında mükemmel uyum olmadıkça, hiçbir zaman coşku içinde kalamaz veya mutlu olamazsın.

Hayat nefestir ve nefes hayattır.

Mantra
Çoğunlukla gözlerini kapatıp oturursunve sonra ne yapacağınızı bilemezsin; sonra mantranı tekrarlamaya başlarsın. Mantranı her zaman söyleyebilirsin ama bu pek sistemli olmaz. Bu senin için uzun zaman alır. Japa’nı yapıyorsundur ama gönülsüzce. Eğer aynı şeyi tam odaklanarak yaparsan, kesinlikle sonuç verecektir.

Mantranı tekrarladığında, bunu tüm kalbinle tekrarlamalısın. Mantranı bilmeli, ne olduğunu anlamalısın.

Mantranı mümkün olduğunca sessiz bir şekilde tekrarladığında çok büyük faydası olacaktır. Zihninin mantra tarafından yönlendirilmesine ve yaşamının bir parçası haline gelmesine izin ver.

Mantranı yavaşça, nazikçe tekrarla ve takip et. Ses; seni bedenin, nefesin ve zihnin ötesindeki sessiz hale getirecek. İşte meditasyon budur.

 

Kaynak kitap:

From The Essence of Spiritual Life
By Swami Rama
ISBN 8190100491

Çeviren : Dr. Manyavati Melis Altinay
Kaynak : https://www.swamij.com/swami-rama-breath-sohum.htm

 

Go to top