
Vuslat Yıldönümü Gezisi
15 - 16- 17 Aralık
PROGRAM DETAYI
15 Aralık Alâeddin Camii – İnce Minare – Karatay Medresesi –Üçler Türbesi - Mevlana Müzesi
Saat 11 de otelimizin lobisinde buluşuyoruz. İlk gezi noktamız; Alâeddin Keykubat’ın tamamladığı Alâeddin tepesi üzerindeki Alâeddin Camii. Ardından Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan, Mevlana Celaleddin Rumi ile yoldaşı Şems-i Tebriz’inin ders verdikleri Karatay Medresesi çini eserler müzesini ziyaret ediyoruz. Turumuzun devamında Selçuklu sultanlarından 2. İzzettin Keykavus devrinde Vezir Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından hadis ilmi okutturulmak üzere yaptırılan İnce minare Medresesi (Taş ve ahşap eserler müzesini) ve ardından Hz. Mevlana’nın ders verdiği İplikçi Medresesini ziyaret ediyoruz. Bundan sonraki durağımız Mevlana Müzesinin hemen arkasında Üçler Türbesi ve 16 Dilimli Yeşil Kubbe (Kubbe-i Harda), Selimiye Camii, Mevlana hazretleri ve babası Sultan-ül Ulema Bahaddin Veledin bulunduğu Mevlana türbesi, mevlevi giysileri, müzik aletleri, sofra düzeni, mevlevi dergâhı, nisan tası, el yazma eserler ve dergah odaları gibi bölümleri geziyoruz. Aksam yemeğinden sonra isteyenler saat 20.00 deki Sema törenini izlemek üzere Kültür Merkezine geçiyor. Arzu edenler ile birlikte otantik bir mekanda Nazmi Gür ile sohbet edip tasavvuf hakkında bilgiler alıyoruz.
16 Aralık Meram – Ateşbaz ve Tavus Baba Türbeleri – Arkeoloji Müzesi – Etnografya Müzesi - Sille – Aya Elena Kilisesi – Mistik Mekan
Sabah kahvaltı sonrası lobide buluşup saat 10.30 da otobüsümüzle ilk olarak Konya’nın doğası en güzel yerlerinden biri olan Meram bağları ve Mevlana Hazretleri’nin devamlı ziyaret ettiği zamanın bilgini ve psikologu I. Alâeddin Keykubat devrinde Konya’da ölmüş olan Şeyh Tavus Mehmet-el Hindi’ye (Tavus Baba ) ait olan cami ve türbeyi geziyoruz. Ardından Ateşbaaz Veli türbesini ziyaret ediyoruz. Sonrasında ziyaret edeceğimiz mekân ise Konya Arkeoloji Müzesi oluyor. Müzenin yanında bulunan taç kapı ise görülmeye değer. Özellikle bu bölgeye has siderama lahit çeşitliliği ile dikkatinizi çekecek müze gezisi sonrasında, geleneksel yapıyı görmek üzere Etnografya Müzesini geziyoruz. Bundan sonraki durağımız Konya’nın en ilginç yerlerinden biri olan Sille. Sille’nin sizlere ilk çağrıştırdığı şey Kapadokya olacaktır. Özellikle volkanik kayaç yapısı ve tüm yamaca hâkim mağaralar kendinizi Kapadokya’da sanmanıza sebep olacaktır. Sizlerle birlikte Sille’de yapacağımız gezi sırasında Aya Elena Kilisesi gezimizi yapıyoruz. Akşam Sille'ye özel bir mekanda yemeğimizi yiyoruz ve geceyi müzik, meşk, naz ve niyaz ile sırlıyoruz. Otobüsümüzle Konya'ya dönüyoruz.
17 Aralık Hz.Sems-i Tebrizi Türbesi-Aziziye Camii-Çini Evi-Keçe Evi-Mevlana Türbesi - Dergah
Sabah kahvaltı sonrası belirtilen saatte otelimizin lobisinde buluşuyoruz ve Hz. Şems-i Tebrizi Türbesini ziyarete gidiyoruz. Buradan çıkışta Aziziye Camii gezimizi gerçekleştiriyoruz. Buradan Erdoğan Uslu Dede’nin geleneksel çini sanatları atölyesini gezip, çini ve çini yapımı hakkında, Celalettin Berberoğlu Dede'nin keçe atölyesini ziyaret ederek keçe ve keçe yapımı hakkında bilgi alıyoruz. Sonrasında saat 15.00 e kadar serbest zamanımız var. Saat 15.00 de buluşup ikindi namazı saatinde okunacak Seb-i Arus duasına katılmak üzere Mevlana Türbesine geçiyoruz. Eğer mümkün olursa (tamamen o günün şartlarına bağlıdır) sonrasında bir mevlevi dergahını ziyaret ediyoruz.
Bir dahaki sene buluşmak ümidiyle turumuzu tamamlıyoruz.
TURUN FARKI
Hz. Mevlana Celaleddin’in ham iken yanıp, Aşk'la piştiği bu eski Selçuklu başkentinde sizlere tasavvuf dolu bir Seb-i Arus yaşatmayı amaçladık. Amacımız gezilen tüm noktalarda doyasıya vakit geçirmenizi sağlamaya çalışmak ve gezerken, tasavvufun eri Mevlana Celaleddin-i Rumi felsefesini derinlemesine anlamaya ve anlatmaya çalışan bir kültür gezisi olmasını sağlamak, Mevlevi yolunun geleneksel kurallarına aşina kılmak için hazırlanmıştır. Maneviyatı kadim ustalardan kaynaklanmaktadır ve bulunacağımız mekanlar bizlerin içinde yaşadığı öğretinin sürdürüldüğü yerdir. O öğretilere bağlı olarak ve uygun şekilde hareket etmek her katılımcının sorumluluğudur. Yüzlerce yılın eleklerinden süzülerek gelen öğreti ve yolda karşımıza çıkarak öğretiyi aktaranlar en sade haliyle her türlü saygıyı hak etmektedirler.
Ödemeler; size öz varlığınıza dokunabilmeniz için bir fırsat, verilen dersler için bir teşekkür imkanı ve zorunlu giderleri karşılayarak yolculuğumuzun devamını sağlar. Bu geziyi Mevlana’nın güzel sözü ”Fi hi Mafih” (İçindeki içinde) özetliyor. Sizlere şehrin curcunası ve hayatın karmaşasından uzaklaşarak bir süre kendimizi dinleme imkanı veren özel bir gezi alternatifi sunmaya çalıştık… Mevlana ve aşka dair bilgileri kaynağa en yakın yerden alabileceğimiz için, sorulmamış soru olabilir, ancak cevabı alınmamış soru olmayacaktır. Gezimizi genç yaşlı herkes gerçekleştirebilir. Çok fazla yorucu olmayan ama keşfetmenin merakı ile kendine ait temposuyla tüm konuklarımızın beğenisini kazanacağını düşünüyoruz.
ZORLUK DERECESİ
Genç yaşlı herkesin katılabileceği şartlardadır. 1. ve 3. gün gezi yürüyerek yapılacaktır. Mesafeler yürüme mesafesidir ve yollar düz kaldırımlar çok geniştir. 2. gün tüm gezi otobüs ile olacaktır.
KİŞİSEL İHTİYAC
Kullanmak zorunda olduğunuz bir ilaç var ise mutlaka yanınıza alınız. Aralık döneminde Konya’daki düşük hava sıcaklıklarını da dikkate alarak yanınıza kalın kıyafetler getirmeyi unutmayınız. İnceden kalına kat kat giyinmek konforunuzu arttıracaktır. Yağmurluk ve şemsiye alınız ve tur başlangıcından itibaren yanınızda tutunuz. Şapka, atkı ve eldiven alınız. Rahat ayakkabı giyiniz.
Fotoğraf makinası,
Yedek pil veya batarya,
Yedek hafıza kartı veya film getirmeyi unutmayınız.